Sijainti: Etusivu / Jouluseimi rakentuu pala palalta
Italialainen seimi 9, kuva Teemu Töyrylä
Tehdyt toimenpiteet

Jouluseimi rakentuu pala palalta

Joulukertomuksen kuvaaminen nukkehahmoilla, kuvana tai veistoksilla on vanha kristillinen perinne. Seimiasetelmat ovat olleet paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä, joissa näkyvät aikakausien erot ja alueelliset yksityiskohdat.

Helsingissä jouluseimet ovat olleet osa Aleksanterinkatua jo vuodesta 1998 lähtien. Vuonna 2015 järjestetään 17. Helsingin jouluseimet -tapahtuma.

Vuonna 2013 liikkeiden ikkunoissa nähtiin ensimmäistä kertaa pääasiassa italialaisia jouluseimiä.  Tuomiokirkon kryptaan tuotiin Italiasta laaja italialaisen seimitaiteen ja perinteen näyttely. Näyttelyssä oli esillä valikoima taiteellisesti korkeatasoisia vanhoja seimipasetelmia sekä uusia, nykytaiteilijoiden tekemiä seimikokonaisuuksia. Näyttelyn järjestivät Italian kulttuuri-instituutti ja Italian suurlähetystö sekä Tuomiokirkkoseurakunta ja Helsingin jouluseimet -tapahtuma. Näyttelyyn tutustui yhteensä 25 000 kävijää.

Seimien suosio tuntuu kasvavan vuosi vuodelta eri puolilla Suomea luterilaisissa seurakunnissa. Helsingissä jouluseimiä näkyy erityisesti kirkoissa ja seurakuntatiloissa, joihin seimi ilmaantuu yleensä ensimmäisenä adventtina. Se voi olla lasten tai nuorten tekemä, johon hahmot on askarreltu yhdessä. Tai se voi olla seurakunnan seimikurssin tuotantoa tai tilattu joltain taiteilijalta. Jouluseimiä on myös monien joulukatujen varsilla olevien kauppojen näyteikkunoista.

Jouluseimet ovat tuttuja katolisista maista. Ne ovat kuuluneet katolisen kirkon perinteeseen Fransiskus Assilaisesta alkaen. Idän ortodoksisessa kirkossa seimiasetelmaa vastaa Jeesuksen syntymää kuvaava ikoni. Suomen luterilaisessa kirkossa seimiasetelmia alkoi näkyä vasta viime vuosisadan loppupuolella.

Helsingin jouluseimet -tapahtuman toteuttavat Helsingin luterilaiset, ortodoksiset ja katoliset seurakunnat yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Seimirakennelmat ovat katolista ja luterilaista perinnettä.
 

Ota kuva seimestä Instagramissa: #jouluseimi