Sijainti: Etusivu / På svenska
Tehdyt toimenpiteet

På svenska

Julkrubbor med temat "På jakt efter gemenskap"

Pekko Vasantola

Du kan bese utställningen Helsingfors julkrubbor 2016 under advents- och jultiden fram till den 6 januari 2017. Utställningen finns i centrum av Helsingfors utmed linjen Alexandersgatan och dess omgivning.

Så som under tidigare år har den kyrkliga samfälligheten och dess församlingar ställt ut julkrubbor i centrum av staden i samarbete med de ortodoxa och katolska trossamfunden samt de lokala företagen. Krubborna härstammar från olika delar av världen och de enskilda församlingarna ställer också ut krubbor i mer perifera stadsdelar. Du kan bese julkrubborna under advents- och jultiden.

Årets tema är "På jakt efter gemenskap". Julkrubborna är likt ett fönster som tredimensionellt ger en bild av den heliga familjen och händelserna under den första kristna julen. När du tittar på krubborna kan du fundera över gemenskapen med andra människor, julen och minnena från tidigare jular. När du star framför krubborna är du delaktig av det gångna, denna stund och det framtida. Årets tema kan sägas vara “På jakt efter gemenskap här och nu samt i såväl gången tid som i framtiden.

Några ord och plock från utställningen i centrum av staden:

I Kampens kapell finns en krubbuppsättning som består dels av en bågljustake och några smärre figurer av trä. Krubbuppställningen härstammar från byn Seiffen i Erzgebirgen i Tyskland, som är känd för sina rika jultraditioner. I kapellet finns också en tovad krubba av Elina Törmä. Den “berättar" om änglarnas glada julbudskap till herdarna I enlighet med julevangeliet.

I Stockmans varuhus finns en klassisk palestinsk slöjdkrubba från Betlehem av olivträd. Den är gjord av Ibraham Giacamanin och består av manga små detaljerl.

Den italienska krubbsammanställningen I Halonens klädaffär på Norra Esplanaden innehåller också manga små detaljer. Enrico Bartolucci från Bologna har gjort krubbsammanställningen, som finns I skyltfönstret. Själva sammanställningen är stiliserad av Adelia Wadenström.

En krubba från Spanien hittar du I Aseman kello på Alexandersgatan, Figurerna i krubban är gjorda i tyg som målats i olika färger I enlighet med Kristen symbolik. Krubban härstammar från Katalonien.

Alf Lindberg

 

Ota kuva seimestä Instagramissa: #jouluseimi