Sijainti: Etusivu / Seimiperinne / Minun jouluseimeni
Kimmo Holapan etiopialainen seimi.jpg
Tehdyt toimenpiteet

Minun jouluseimeni

Lalibela, Amharan osavaltio, Pohjois-Etiopia

Tämä seimi on ostettu pohjoisetiopialaisesta Lalibelasta, ortodoksikristittyjen pyhästä kaupungista. Lalibela on kuuluisa 1100-1200-luvuilla kallioon kaiverretuista kivikirkoistaan, jotka ovat päässeet Unescon maailmanperintölistalle.

Lalibela on yksi Etiopian tärkeimmistä uskonnollisista paikoista. Ortodoksipyhiinvaeltajia saapuu kaupunkiin pitkien matkojen takaa. Luolakirkoissa näkee ja kuulee edelleen vuosituhantista liturgiaa, lapsia kastetaan kivipaasien varjoissa ja uskovaiset hakevat toivoa Lalibelan rististä, jonka sanotaan parantavan ja tekevän ihmeitä.

Etiopiassa eri maakunnilla ja jopa kaupungeilla on omat ristinsä, joita näkee kaikkialla niin koruissa, riipuksissa ja tatuoinneissakin. Ristiin törmää myös arkkitehtuurissa. Tämän tallin takaseinässä on Pohjois-Etiopian muinaiskirkoille tyypillinen risti-ikkuna.

Seimiasetelman etualalla seisoo kolme itämaan tietäjää. Näiden viisaiden miesten tai kuninkaiden nimet vaihtelevat eri kulttuureissa. Etiopiassa heidän uskotaan olleen Hor, Basanater ja Karsudan. Keskiajalla Euroopassa vakiintui käsitys, että miehet edustivat kolmea silloin tunnettua mannerta eli Aasiaa, Afrikkaa ja Eurooppaa. Tietäjistä yksi onkin perinteisesti kuvattu tummaihoiseksi.

Jeesuksen syntymätallista tutut eläimet ovat edelleen vahvasti läsnä etiopialaisessa arjessa. Noin 85 prosenttia etiopialaisista saa elantonsa maataloudesta. Karja on monen perheen tärkein omaisuus ja katovuosien turva. Paimenet vartioivat tänäkin jouluna laumojaan Etiopian ylängöllä.

Teksti ja kuva: Kimmo Holappa

Minun seimeni -lähetyslomake

Jaa kuva ja lyhyt tarina itsetehdystä tai ostamastasi jouluseimestä yhteiseksi iloksi. Lähetä kuva seimestä ja siihen liittyvä tarina sekä nimimerkkisi oheisella lomakkeella. Tarinat ja kuvat julkaistaan tällä sivulla. Kuvia jouluseimistä tarinoineen jaetaan myös Facebook.com/stadinjoulu -sivulla. Lue lisää...

Ota kuva seimestä Instagramissa: #jouluseimi