Helsingfors julkrubbor

Julkrubbor kan beundras i Helsingfors centrumets fönster.

Den traditionella evenemanget Helsingfors julkrubbor har nyligen öppnat i Helsingfors centrum. I närheten av Alexandersgatan ställer Stockmann, två affärer vid Järnvägsklockan, Fazer vid Kluuvagatan, Nordea och Cafe Engel upp sina krubbor i sina fönster. Dessutom kan man beundra krubbor i domkyrkan, Kyrkohuset (Södra stranden 8), Uspenskijkatedralen och Sankt Henriks katedral. Du kan göra en liten vandring från krubba till krubba.

Årets tema för det 25:e evenemanget är Pekka Simojoens julsång Nu är det jul. En kort vers från sångens text har tilldelats varje krubba i enlighet med temat.

– När jag planerade evenemanget tänkte jag att det skulle vara trevligt att få krubborna att låta. Texterna i Nu är det jul  om hopp och frid passar precis in i denna tid. Den rör sig smidigt både 2000 år tillbaka och i nutiden. När människor känner igen den älskade sången kan den börja spela i huvudet även utan radio, säger Helsingfors församlings småbarnspedagogiska sekreterare Päivi Vuorelma-Glad om valet av temalåt.

Krubborna är också utställda i kyrkor på andra håll i staden, åtminstone i Kannelmäki och Paulus församlingar samt i Tölö i Caritas fönster (Granvägen 6).

Krubbscenerna är väsentliga i både den lutherska och katolska traditionen. Helsingfors julkrubbor är en ekumenisk händelse som arrangeras av Helsingfors evangelisk-lutherska församlingar i samarbete med ortodoxa och katolska församlingar samt lokala företag. Krubborna är utställda fram till trettondagen den 6 januari 2024.”